Az almaecetről

Maga a természet a legrégibb gyógyszertár. A népi gyógyászat célja, hogy megtartsa a szervezet ellenálló képességét, hogy a betegségek ne kezdhessék ki. Ezért olyan egyszerű módszert ajánlunk a szervezet ásványi elemekkel való ellátása érdekében, hogy naponta egy vagy több alkalommal igyon egy pohár vízben oldott evőkanálnyi almaecetet egy kis mézzel ízesítve.

Egy ismert közmondás szerint “naponta egy alma, az orvost távol tartja”. A közmondás alapja az a tény, hogy almára nagy szüksége van az emberi szervezetnek. Az almaecetről ódákat zengenek, hogy mennyi mindenre jó. Az almalé, és az almaecet egyaránt gazdag káliumban, foszforban, vasban, magnéziumban, kalciumban, nátriumban, kénben, fluorban, szilíciumban és számos nyomelemet tartalmaznak. Ezek az ásványi anyagok ha hiányoznak az emberi szervezetből, akkor ízületi fájdalmakat és egyéb panaszokat okoznak.

A gyógyászati célra használt almaecetet egész almából kell készíteni. A kereskedelemben kapható almaecetek többsége almahéjból, csutkából és magból készül. Az egész almából készült almaecetnél az alma tulajdonságai változatlanul megmaradnak, csak a cukor alakul át savvá, vagyis ecetté. A vízzel hígított almaecet segíti az emésztést, és ezzel hozzájárul a szervezet egészségesen tartásához. Rendszeresen fogyasztva igen hamar megfigyelhetjük, hogy a szervezetben jótékony hatásokat vált ki. Egyetlen éléskamrából sem szabadna hiányoznia az almaecetnek.

Az almaecet gyulladáscsökkentő és lúgosító hatásai segítenek megszabadulni az ízületi merevségtől és a fájdalomtól. Igyunk mindennap egy pohár vizet egy evőkanál almaecettel és kevés mézzel. De akár pakolást is készíthetünk: melegítsük fel az almaecetet és adjunk hozzá kevés Cayenne-borsot! Még melegen kenjük a fájó ízületekre és hagyjuk a bőrön 10 percig – a fájdalom és a merevség enyhülésében segíthet.

Szakemberek szerint az ízületek azért gyulladnak be, vagy azért fájhatnak, mert a szervezetben felhalmozódott méreganyagok itt gyűlnek fel.

Az almaecetet évezredek óta ismerik és használják, az ókori emberek is csodaszernek tartották sokoldalú felhasználhatósága és jótékony hatásai miatt.

Összetevői pozitívan hatnak a szervezetre.  A benne lévő pektin serkenti az emésztést, csökkenti a koleszterint, a gyomorra és a bélrendszerre kedvező hatású. Az almaecet hiába savanyú, a szervezetben bázikus kémhatást vált ki: a klasszikus vitaminok, A-,B-,C-,E- vitaminok az anyagcseréért, keringésért, külső-belső védelemért felelősek, ezen kívül a vas, nátrium, kén, szilícium, amelyeket ugyancsak tartalmaz, az immunrendszerre, a csontokra és a bőrre vannak jó hatással.

Népgyógyászati tapasztalatok alapján az almaecet hatásai:

✓ testsúly szabályozás,
✓ emésztés javítása és az anyagcsere fokozása,
✓ a szervezet méregtelenítése,
✓ serkenti a zsírok felbontását,
✓ a vér koleszterinszintjének csökkentése,
✓ segítség fejfájásnál, ízületi gyulladásnál és reumánál, valamint magas vérnyomásnál
✓ segít a krónikus fáradság leküzdésében, a szédülés megszüntetésében,
✓ hatásos lehet torokfájás enyhítésében.

Az almaecet gyógyító ereje:

✓ serkenti az anyagcserét, az emésztési és kiválasztási folyamatokat,
✓ segít a súlycsökkentésben és a vérzsír szintjének szabályozásában, zsíroldó hatása miatt különösen
alkalmas a fogyókúrák során,
✓ fogyasztásával erősíthetjük a bélflóránkat és így elkerülhetjük a bélbetegségek kialakulását.

  Almaecet – a szervezet “tisztítómestere”

✓ baktériumölő hatásával tisztítja a szervezetet,
✓ a gyomor- és bélrendszerben hat – serkenti az emésztést,
✓ méregteleníti a vesét, a húgyhólyagot és húgyvezetéket – fertőtlenítő hatású,
✓ a baktériumok ellensége, megsemmisíti a betegségek okozóit (biztos védelmet nyújt a szájüreg nyálkahártyájának),
✓ fontos a cukorbetegek étrendjében, mert a vér cukorszintjét állandó szinten tartja,
✓ vizelethajtó hatása van,
✓ pótolja az ásványi anyagok elvesztését – igen gazdag káliumban.

Fogyasztása javallott: 

  • az egészséges fogyáshoz,
  • a megnövekedett vérzsír szintjének csökkentésére,
  • a vér cukorszintjének normális szinten való tartásában,
  • emésztési gondoknál,
  • az ízületi gyulladás és reumatikus panaszok enyhítésére,
  • csontritkulás megelőzésére,
  • a haj és a körmök minőségének javítására
  • fáradság, energiahiány esetén

Váljék egészségedre!