A gyógyítás tudománya bonyolult dolog, de az egészség megőrzésének titka egyszerű: kövessük biológiai óránk ritmusát minden egyes napon, minden egyes éven, egy egész életen át.

Az ember biológiai órája 24 óra alatt jár körbe egyszer, szemben a kismutatóval, mely egy nap 2 kört ír le. A nyugati irodalom is ismeri a bioritmusokat, de a keleti gyógyításban kiemelt szerepet játszanak. Ez nagy segítség lehet nekünk, hogy tudjuk mikor érdemes táplálkozni, sportolni, orvoshoz menni, pihenni.

12 fő szervünk 2 órás váltásban dolgozik értünk, ezért az energiapályákon is állandó a mozgás. Ha odafigyelünk szervezetünk órájára, vele és magunkkal is jót teszünk, megtartjuk az egyensúlyt.

Érdemes odafigyelni a szervóra ébresztőire, mert céltudatosan tudjuk erősíteni szerveinket, szervezetünket.

23 órától hajnali 1 óráig „uralkodik” az epehólyag. Ez szorosan összefügg a máj működési területével, amely 1-3-ig a legaktívabb. Ha alvászavarai vannak, felébred hajnalban, bizonytalan diffúz fájdalmai jelentkeznek, az óra a figyelmet az epe-máj működési zavarai felé fordítja. Elképzelhető epekő, de okozhatja késői nehéz vacsora, nagyobb mennyiségű alkohol fogyasztás, de mindenképp azt jelzi, hogy a máj és epe működés gyötrődik.

A másnapi frissesség titka a korai fekvés.

3-5 óra között a tüdő működési területének maximuma idején a leggyakoribb az asztmás roham, fulladás, a köhögés. (Ide tartozik a légcső, az ott, a mandulák is. Mindezek együtt biztosítják a megfelelő légcserét.) Ilyenkor ébrednek a dohányosok, asztmások, hörghurutosok.

5-7-ig a vastagbél a legaktívabb, ez a székletürítés optimális ideje. A belek tisztán tartása nagyon fontos az egészség megőrzésének érdekében. Ebben segítséget nyújt a reggel elfogyasztott Keola Tisztító tea.

7 után az üres gyomor jelez, amely 9 óráig emészt a legjobban, majd 9 órakor a lép és a hasnyálmirigy következik. Mindkettő szempontjából fontos, hogy  bőséges, vitaminokban és ásványi anyagokban, folyadékokban gazdag reggelit vegyünk magunkhoz. Különösen cukorbetegség esetén.

Ezután következik a szív, amely 11 és 13 óra között a legaktívabb. Sok szívbeteg hamarabb menne orvoshoz, ha tudná, hogy a déli fáradékonysága komoly figyelmeztetője lehet a szív kezdődő gyengeségének. A Távol-Keleten 12 körül hagyományosan fél óra pihenőt tartanak, ami jelentősen csökkenti  a szívinfarktus veszélyét, különösen idős korban.

13-15 óráig a vékonybél időszaka következik. A vékonybél az immunrendszer legfontosabb része, ezért a frissen készült meleg ebéd alapvetően hozzájárul  az immunrendszer karbantartásához. Ebben az időszakban csökken a fájdalom érzet.

15 órakor kerül sor a húgyhólyagra. Az ezt követő 2 óra alatt nagy mennyiségű víz és gyógytea fogyasztása javasolt a vizelést irányító húgyhólyag karbantartására. Ebben az időszakban fogyasszuk a Keola Fitt vese teát. Ez egyszersmind a vesét is karban tartja, amelyre a következő időszakban 17 órától kezdve kerül sor.

A vese és az öregedés kapcsolata közismert.  A vese energiájának megőrzéséért kerülni kell a túl nehéz, zsíros, sós vacsorát. Ilyenkor nem szabad nehéz fizikai munkát végezni. Jó hatású a vese meridián melegítése, masszás, akupresszúra.

19 órakor válik legaktívabbá a szívburok, amely a szív esszenciáját, a vér és az energia forrását védi. Ilyenkor hasznos a szívburok meridián pontjainak masszírozása.  A fizikai erőfeszítés és a sport ilyenkor már az éjszakai alvás ellen dolgozik. Ajánlott viszont a séta, amely az oxigén- ellátás megnövelésével nagyon hasznos a szívburok egészsége számára.

Este 21-kor kezdődik a „három melegítő” köre. A hagyományos kínai felfogás ezen a szív-tüdő, a lép-gyomor és a vese-húgyhólyag együttesét érti, amelyet egyetlen funkcionális csoportnak tekintenek, s amely ebben a két órában összehangoltan együtt működik. Ez az időszak a nyugalomé, a békés nyugodt együttlété, a zenehallgatásé és a sétáé, majd a szexuális együttlété. A feszültség, a düh, idegesség, szélsőséges érzelmi állapotok ebben az időszakban az egész másnapi napra kihatással vannak. Bármennyire csábító, kerüljük ilyenkor a tévében is a rossz híreket, a felizgató filmeket.

E biológiai óra ismerete és használata közelebb visz bennünket életműködésünk jobb megértéséhez, s egy egészséges napi ritmus kialakításához. Segít tisztázni a bujkáló betegségek hátterét, korábban és könnyebben lelepleződik a beteg szerv, ha jobban ismerjük önmagunkat.

A hagyományos kínai felfogás szerint a biológiai óra elleni három legnagyobb vétség az esti alkohol, az éjszakai alvás előtti erős stimulálás (kávé), és a reggeli szex. Ezek az egész rákövetkezendő naptól veszik el az energiát. Az embernek, a környezetének és bioritmusának harmonizálása a hosszú élet titka. A szervórával és a környezettel összehangolt életmód révén lehetséges harmonikus, egészséges, hosszú életet élni.