Akkor éreztem először, hogy szeretnék valamilyen kreatív dolgot alkotni, szeretném valamiben kifejezni önmagam, mikor elolvastam Elisabeth Gilbert – Big Magic című könyvét. Azt írja a könyvben, hogy a mágikus bőség, a bennünk rejlő kreativitás – amely csendesen zümmög és örvénylik a mély rejtekében. Alkotnunk kell, nemcsak azért, hogy kiaknázzuk a kreativitásunkat, hanem hogy megőrizzük elménk épségét. A kreatív elmének ugyanis muszáj feladatot adni, különben talál magának.  Alkotás helyett ítélkezik, valótlan dolgokat vetít a jövőbe, rágódik a múlton, tönkre teszi a kapcsolatainkat, a lelki nyugalmunkat, az egészségünket. És ha tervezgetjük, hogy kreatív személlyé válunk, azzal elkéstünk, mert már azok vagyunk.

Indulj, és hozz létre valamit! – szólt az utasítás.

Mivel nem voltam jó semmilyen kreatív dologban, nem tudok énekelni, zenélni, nincs kézügyességem, arra felé mentem, ami nagyon tetszett, a mandalák világába. Elvégeztem egy tanfolyamot, és a többi már jött magától.

Dr. David R. Hawkins azt írja, hogy mindig is a képzőművészet volt a világi élet azon területe, ahol az ember a legmagasabb spirituális szintek elérésére törekedett. A nagy műalkotások nem csak az emberi létélmény lényegét testesítik meg, hanem a világét is, amelyben élünk. Ez az, amit szépségnek nevezünk. A művészet és a szeretet az ember két legnagyszerűbb ajándéka önmagának. Szeretet nélkül nincs művészet. A művészet mindig a lélek alkotása, az emberi érintés ügyessége.

Dr. Hawkins érdekes kineziológiai kísérletet végzett. Amikor egy kézzel készült eredeti festményt szemlélt a teszt alany, az izom válasza erős volt. Amikor azonban a festmény reprodukcióját nézte, egy fotót a festményről, akkor izomzata elgyengült. Azt vették észre, hogy a kép tartalma a tesztet nem befolyásolta. Egy nyugtalanító témát ábrázoló eredeti festmény nézése közben is erősebb lesz az alany, mint egy kellemes témát ábrázoló kép másolatától. Ugyanis a művészek szeretetet adnak a munkájukba.

Én ugyan nem tartom magam művésznek, kedvtelésből festek mandalákat, és valóban közben megáll minden elme tevékenység. Órákat töltök meditációs munkával, gondolatok nélkül, és ámulok, hogy valami szinte magától megszületik. Élvezem minden pillanatát, benne van minden szeretetem, öröm és boldogság így munkálkodni.

A mandala – aminek igen erős rezgése van, a benne lévő színek, szimbólumok, minták, mind nagy hatással vannak ránk – nem csak egy dísz a falon. Meggondolandó, honnan származó mandalával szeretnénk pozitív energiával berezegtetni a teret, és feltölteni magunkat, ha Hawkins kísérletekkel bizonyította, hogy a számítógép alkotta művek, de még a legcsodásabb fotográfiák sem kalibrálhatók olyan magas értéken, mint a festők eredeti művei.

Szeretettel,

Anikó

Felhasznált irodalom: Elisabeth Gilbert – Big Magic, Dr. David R. Hawkins – Erő kontra erő

Tanuld meg te is a mandalafestés rejtelmeit, vagy rendelj mandalát magadnak vagy szeretteidnek:

Mandalák
Mandalafestő tanfolyam